Ideale verkoeling door middel van een Koelvest

Nu de zomer ons weer nadert, zijn er veel mensen die buiten werken of dagelijks in een warme fabriek of bloemenkas zijn, weer op zoek naar een verkoelende oplossing. Om comfortabel je werk te kunnen doen is het wel prettig als je niet continu belemmerd wordt door plakkerige shirts en druppels zweet op je gezicht en in je nek. Tegenwoordig zie je dat veel meer mensen die dit soort werkzaamheden verrichten, hun werk doen met behulp van een koelvest. Waar dit vroeger alleen voor Olympisch atleten en professioneel wielrenners was weggelegd, of mensen met een dikke portomonnee, kom je het tegenwoordig steeds meer op verschillende werkvloeren tegen. 

Verschillende vormen van een koelvest

Er zijn verschillende manieren om koel te blijven, zo heb je en druppel koelvest die je moet vullen met water, een koelvest met PCM (phase change material) elementen en een koelvest met verschillende ventilatoren ingebouwd. Het grote nadeel van een druppel koelvest is dat je kleren hier nat van worden, dat heb je niet bij een koelvest die gebruik maken van PCM materiaal of met een ingebouwde ventilator. Hieronder zullen we de twee laatstgenoemden bespreken.

Voordelen PCM

Het voordeel een koelvest met PCM is dat ze heel veelzijdig in gebruik zijn en oneindig kunnen worden hergebruikt door de elementen opnieuw te activeren. De vesten hebben speciale zakken waar de koelelementen geplaatst kunnen worden. Omdat het vest heel dun is, zitten de elementen goed dicht op het lichaam waardoor de verkoeling direct goed voelbaar is. Het PCM materiaal is eenvoudig te activeren in de vriezer, koelkast of een bad ijswater. Als het gekoeld wordt zal het materiaal een vaste vorm aan nemen. Op het moment dat het element gekoeld is geeft het langzaam aan zijn kou af. Zodra het element boven zijn koelende temperatuur komt zal het veranderen in een vloeistof. Er zijn verschillende versies met het PCM materiaal die allemaal koelen op een eigen verschillende temperatuur. De koudste versie is 15 graden, deze koelt veel maar zal ook sneller zijn temperatuur bereiken waar het niet meer koelt en deze moet je dus sneller weer opnieuw activeren. De versie van 28 graden koelt tot 28 graden terug maar zal daarmee ook langer zijn koelende werking houden. Mocht er meer verkoeling nodig zijn is daar ook een mogelijkheid voor. Met een extra set koelelementen kan je op deze manier de hele dag op een aangename temperatuur blijven. 

Koelvest met ventilatoren

De andere versie van het koelvest is er een met ventilatoren in het koelvest ingebouwd. Het vest zelf is dun en aansluitend met aan de achterkant twee ventilatoren. De ventilatoren kunnen op drie verschillende standen worden aangezet en worden van stroom voorzien door een powerbank. Een groot voordeel hier is dat je met een 2e powerbank de hele dag op een comfortabele temperatuur kunt blijven. Het vest is bijvoorbeeld ideaal voor wandelaars die op een lange wandeling geen toegang hebben tot een koelkast of vriezer, maar wel een extra powerbank mee kunnen nemen. Het lichtgewicht koelvest is zo comfortabel dat je er ook niets van merkt als je het draagt. Het enige wat je hoeft te doen is de powerbank aansluiten en hem aan te zetten. 

De hierboven besproken koelvesten zijn van het merk Bertschat®. Dit merk is exclusief verkrijgbaar in Nederland via Comfort-Producten. Naast deze 2 vesten heeft Bertschat nog meer verkoelende artikelen in het assortiment. Voor de winterperiode is er ook een groot assortiment van verwarmde artikelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*